spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Κάτι τρέχει στην Ελλάδα με τα LED
Κάτι τρέχει στην Ελλάδα με τα LED PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.07.21

14-1617356353"Ανω-κάτω" Ρόδος και Σαρωνικός για τα υπερτιμημένα έργα LED.  Ξεκίνησε έρευνα από Εισαγγελικές Αρχές.

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιοτητας σχετικά με την υπόθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσίας LED του Δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση: 208/2021 της οικονομικής επιτροπής, ο Δήμος αρνείται την παραλαβή τιμολογίων και λογαριασμών προς πληρωμή της ένωσης εταιρειών "ΟΤΕ ΑΕ - GLOBILED M. ΕΠΕ. - ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ".

Έρευνα για δημόσια ζημία ύστερα από καταγγελίες Δήμων ξεκίνησε από Ανεξάρτητες Αρχές της Χώρας για συμβάσεις αναβάθμισης συστημάτων φωτισμού οι οποίες προκηρύχθηκαν με την μορφή Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσίας (ΣΠΥ/ΣΕΑ) 12ετούς διάρκειας. Πρόκειται για σειρά συμβάσεων Υπηρεσιών συγκεκριμένου περιεχομένου, οι οποίες εμφανίζουν σύμφωνα με τις καταγγελίες Δημοτικών Αρχών υπερτιμημένους προϋπολογισμούς (αυξημένους κατά 2 & 3 φορές πάνω από τις τιμές των τιμολογίων ΦΕΚ).

Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με τις καταγγελίες, να αδυνατούν οι Δήμοι να πληρώσουν την ετήσια δόση από το όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας, λόγο του υπέρογκου κόστους των συγκεκριμένων συμβάσεων (ΣΕΑ/ΣΠΥ), το οποίο καλούνται να αποπληρώσουν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμος Σαρωνικού.


Ο Δήμος Ρόδου με την υπ' αριθμ. 88/2021 Απόφαση του αρμοδίου οργάνου (Οικονομική Επιτροπή), αποφάσισε Ομόφωνα να μην κάνει αποδεκτούς τους τριμηνιαίους λογαριασμούς για την πληρωμή της σύμβασης (ΣΠΥ/ΣΕΑ) της Ένωσης εταιριών "ΟΤΕ Α.Ε.- Globiled M ΕΠΕ - ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., διότι όπως χαρακτηριστικά η απόφαση αναφέρει :

"Δεδομένου ότι η σύμβαση της εν λόγω Σ.Π.Υ. ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας Μονάδα Επιθεωρήσεων & Ελέγχων (έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 37324 οικ/01.12.2020), μέχρι την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, η Επιτροπή Παραλαβής & Παρακολούθησης (Ε.Π.Π.Ε.) δεν δύναται να εισηγηθεί και η Οικονομική Επιτροπή κατά συνέπεια δεν δύναται να αποφασίσει για την παραλαβή ενδιάμεσων τριμηνιαίων λογαριασμών για την εν λόγω σύμβαση, εφ' όσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγηθεί η οριστική ή μη παραλαβή της ΣΠΥ από την ΕΠΠΕ και εν συνεχεία η έγκριση ή μη αυτής, αρμοδίως από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου."


Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη:

«Αδιαπραγμάτευτη η αφοσίωσή μου στο Δημόσιο Συμφέρον και στην προάσπιση των συμφερόντων των Ροδιτών. Ο σεβασμός στις ανάγκες της καθημερινότητας των Ροδιτών, είναι η Φωτεινή Οδός της νέας Δημοτικής Αρχής. Σε ένα έργο 25 Εκατομμυρίων Ευρώ, ομολογώ ότι περίμενα να βρω κανόνες τάξης, προάσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος και σεβασμού του Ροδιακού λαού» (Πηγή: Δελτίο τύπου Δήμου Ρόδου & Απ. Οικ. Επιτροπής 31/2020).

Στην σύμβαση ΣΠΥ/ΣΕΑ του Δήμου Σαρωνικού έγινε καταγγελία από τον νυν Δήμαρχο κ. Πέτρο Φιλίππου περί 3πλάσιου κόστους σε σχέση με όμοια έργα οδοφωτισμού σε άλλους Δήμους της Χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Φιλίππου:

"Το κόστος που πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ ο Δήμος περίπου 1.400.000 € ετησίως με τα παλιά φωτιστικά, ενώ με την νέα σύμβαση μετά την αντικατάσταση θα πληρώνει περίπου 1.550.000 € ετησίως. Όχι μόνο δεν προκύπτει όφελος προς τον Δήμο και τους Δημότες, αλλά αντίθετα με την πρόταση επιβαρύνεται πολύ περισσότερο ο Δήμος."

Πρόσφατα στις 13/03/2021 νέα καταγγελία στον Δήμο Σαρωνικού σχετικά με την υπερτιμημένη σύμβαση ΣΠΥ/ΣΕΑ του οδοφωτισμού είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή την φορά από τον Επικεφαλής της παράταξης ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-ΝΕΑ ΠΝΩΗ κ. Χρήστο Τσιγαρίδα ο οποίος δήλωσε :

"Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα μας, είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε τη σύμβαση (ΣΠΥ/ΣΕΑ) στον Οικονομικό Εισαγγελέα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία."

Η μόνη αξιόπιστη και απολυτως νόμιμη λύση για τα έργα φωτισμού LED στην Χώρα φαίνεται να είναι :

Η Προμήθεια με εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία με 10ετη εγγύηση .
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 8 του Νόμου 4412 , με ανωτατες τιμες προϋπολογισμού των φωτιστικών από τα τιμολόγια του ΦΕΚ.

Αναμένονται εξελίξεις ...

 

πηγή: "Ανω-κάτω" Ρόδος και Σαρωνικός για τα υπερτιμημένα έργα LED

Τελευταία ανανέωση ( 08.07.21 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB