18.3 C
Iliopouli
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Διάλογος για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση από το ΟΕΕ

Εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, «Κόστος ενέργειας, πληθωρισμός και διεθνής αναταραχή: Πώς σκιαγραφείται το μέλλον για την ελληνική οικονομία;». Τις θέσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση, αναφορικά με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής ζωής κατέθεσαν οι ομιλητές.

Ο Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι γίνεται δουλεία από την κυβέρνηση αλλά δεν μπορεί να φανεί  κάτω από αυτό το γκρίζο πέπλο, που κυριαρχεί παγκοσμίως, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μετά τα 43 δισ. Ευρώ του πακέτου της κυβέρνησης, ήρθαν μέτρα επιπλέον 3,5 δισ. για να καλύψουν την ασύμμετρη επιστροφή στη ζήτηση από τους καταναλωτές. Πετύχαμε πράγματα με μετρήσιμους στόχους.

Προβλέπουμε φέτος 3,5% ανάπτυξη και 3,1% για το 2023. Πετύχαμε σημαντική άνοδο επενδύσεων (στις ιδιωτικές +20% το 2020 και +15% το 2021), λόγω των μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόσαμε.. 

Επίσης  ο κ. Παπαθανάσης είπε: 

«Δεν κινδυνεύει η χώρα να εκτροχιαστεί. Πολύ προσεκτικά παρακολουθεί τα οικονομικά της, και αναβαθμίζεται. Βλέπει μπροστά της, και δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτό, ώστε να μπορεί από τον πλούτο που παράγει, να ενισχύει τους πολίτες της, που το έχουν ανάγκη». 

Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στα στρατηγικά λάθη της παρούσας κυβέρνησης.

«1. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η οποία δεν χρειαζόταν. 

2. Η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ ήταν αχρείαστη, διότι αυτοί, που αγοράζουν καθορίζουν την πολιτική της επιχείρησης. Και η απολιγνιτοποίηση επιβλήθηκε από την αγορά. 

3. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας το δημιουργήσαμε για να φτιαχτεί η προθεσμιακή αγορά, η οποία λείπει, γι’ αυτό και είχαμε άνοδο τιμών στην Ελλάδα κατά 60%, ενώ στην Ευρώπη 25%.  

4. Η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρότερη μορφή στήριξης, που είναι η επιδότηση της αγοράς ενέργειας, η οποία και κοστίζει πολύ, και δεν λύνει το πρόβλημα». 

Χαρακτήρισε κραυγαλέα και λάθος την πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, αφού «επιδοτεί την αισχροκέρδεια και με οριζόντιο τρόπο». 

 Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, είπε «Η χώρα μας είναι η έκτη καλύτερη στην παραγωγή φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό. Στα 4-5 πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα έκανε ρεκόρ επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά. Άρα, η Ελλάδα μια χαρά είναι. Άλλοι να κοιτάξουν τη δουλειά τους.»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για μια μεγάλη αντίφαση: «Πώς από τη μια μεριά η χώρα μας είναι τόσο πολύ πλούσια σε πηγές παραγωγής ενέργειας και πώς από την άλλη υπάρχει τόσο εκτεταμένη φτώχεια, όχι μόνο την τελευταία περίοδο, αλλά και τις δεκαετίες του 2010 και του 2020.». Πρότεινε να σταματήσει η χώρα το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία, διότι αυτή η κίνηση – όπως είπε – θα μας εξασφαλίσει φτηνότερες ποσότητες φυσικού αερίου. 

 Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι «Το ρεκόρ 2,5 δεκαετιών του πληθωρισμού στη χώρα μας δείχνει ότι οι ανατιμήσεις θα αργήσουν να αποχωρήσουν. Με άλλα λόγια, ότι η πίεση στο εισόδημα των νοικοκυριών και – κατ΄ επέκταση – στην κερδοφορία και τον τζίρο των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί.  Τα μέτρα ελάφρυνσης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το αυξημένο κόστος ρεύματος, είναι σίγουρα μια σημαντική ανάσα, αλλά δείχνουν ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ευελιξία, ώστε οι πολιτικές να προσαρμόζονται, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό. Το θετικό είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι καλά οχυρωμένη και, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας, με τα προγράμματα προσαρμογής, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις.». Έκλεισε λέγοντας ότι «το ΟΕΕ θέλοντας να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο, εκπονεί μια ολιστική μελέτη στα θέματα της ενεργειακής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, με τη συγγραφική ομάδα να αποτελείται από καθηγητές οικονομικών και την επιμέλειά της έχει αναλάβει ο καθηγητής κ. Μανιάτης». 

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles