18.9 C
Iliopouli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Επετειακό δεκαήμερο εκδηλώσεων Μνήμης 29 Οκτωβρίου- 6 Νοεμβρίου 2022

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: Έκθεση Ζωγραφικής, Ομιλίες, Παρουσίαση βιβλίων, Προβολή ταινιών, Μουσική – Χορός

Η Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης σας προσκαλεί στο δεκαήμερο εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην αίθουσα του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα και Σοφ.Βενιζέλου τηλ 210 9901400) από τις 29 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7.00 μ.μ.

Με την Παρουσία σας, θα αποδοθεί Τιμή: -Σε Αυτούς-που με βίαιο και τραγικό τρόπο, άφησαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους την ζωή, στα πατρώα ελληνικά εδάφη της Δακρυσμένης Μικρασίας!

– Σε Αυτούς που ξεριζώθηκαν και προσπάθησαν να ξαναγεννηθούν στην όχι και τόσο φιλόξενη Ελληνική Γη και τα Κατάφεραν!!!

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 7.00μ.μ.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκαίνια Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 Έκθεση ζωγραφικής Εικαστική προσέγγιση των Γεγονότων της Ματωμένης Μικράς Ασίας.

Με έργα συμβολικά, περιγραφικά ενίοτε και αφαιρετικά, οι Ηλιουπολίτες ζωγράφοι Βασιλική Ηλιακοπούλου, Βασιλική Κολιπέτσα καθώς και οι λαϊκοί μας ζωγράφοι Νώντας Ρεντζής και Μιχάλης Σοφικίτης καθώς και οι έχοντες μικρασιατική καταγωγή Καίτη Τσαβαρή και Αλεξάνδρα Γκίνη, αποδίδουν φόρο τιμής στο επετειακό 2022!.

Ο καθένας με την προσωπική του ερμηνεία δίνουν μορφή στα γεγονότα και πρόσωπα και τοπία . Κατορθώνουν να συνθέσουν με το πινέλο και το χρώμα το Φως της Ανατολής. Το Φως που εξέπεμπε ο Ελληνισμός των Παραλίων αλλά και το Σκοτάδι της Καταστροφής! Το αποτέλεσμα που θα εισπράξει ο επισκέπτης της έκθεσης πέραν της αισθητικής

απόλαυσης θα είναι και το αποτύπωμα μιας Συλλογικής Μνήμης.! Τα εγκαίνια θα τα πλαισιώσει η Χορωδία και το χορευτικό της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου και η Πρόεδρος κ. Ευστρατιάδου Βασιλική θα αναφερθεί στην επετειακή εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής,

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

– Ομιλία με θέμα ” Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή”

Ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Οραντέα, και μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων και επιστημονικών περιοδικών, θα αναλύσει, το τι σηματοδοτεί το Γεγονός της Καταστροφής για τον Ελληνισμό, ποια είναι η θέση του στην Ιστορική εξέλιξη του Ελληνικού Κόσμου και τις Συνέπειες αυτού. Η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου τραγουδά την Δακρυσμένη Μικρά Ασία!

Τρίτη 1 Νοέμβρη

Παρουσίαση, από δύο ξεχωριστές γυναικείες προσωπικότητες, Αυτών που συνέδραμαν στην βοήθεια και σωτηρία των προσφύγων της Μικράς Ασίας, τόσο κατά τη μέρα της καταστροφής όσο και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα!

– Ομιλία με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τις αναφορές του Αμερικάνου Γενικού Προξένου στη Σμύρνη George Horton» από την Δήμου Αντωνία οικονομολόγο και διεθνολόγο με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή, εταίρο στο CMED του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες

– Ομιλία της αντιπροέδρου της Εστίας Νέας Σμύρνης, έφορο Μουσείων, Θέμις Παπαδοπούλου, με θέμα”” Αυτοί που βοήθησαν…Πως οι απλοί και ταπεινοί αναδεικνύονται μεγάλοι ήρωες .Asa Kent Jennigs”.

Αναφορά στα Τραγικά Γεγονότα που εξελίχθησαν στην προκυμαία της Σμύρνης την 28ην Αυγούστου 1922 και στα Πρόσωπα που επέδειξαν ανθρωπιά και αλληλεγγύη, τους διωκόμενους Έλληνες από τα στίφη των Τσετών του Κεμάλ, με οπτικοακουστικό υλικό από το αρχεία της Εστίας.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

| Ομιλία με Θέμα, “Σμύρνη, Μια Πόλη Σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού”από τον φιλόλογο και ιστορικό κ. Αρχοντάκη Γεώργιο, Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων.

Παρουσίαση του επετειακού Λευκώματος για το 2022 με τίτλο

| Σμύρνη “Καλλίστη πασών των πόλεων” από τα αρχειακό υλικό της᾿Ενώσεως Σμυρναίων Αθηνών.

Η Ιωνική Στέγη σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης πραγματοποιεί Κινηματογραφικό αφιέρωμα για το 1922!

Θα προβληθούν οι ταινίες, προέλευσης του αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε.

Παρασκευή 4 Νοέμβρη

«Η Μικρασιατική Καταστροφή” της Πόπης Αλκουλή του 1982

Σαββάτο 5 Νοέμβρη

“Τραγουδισμένη Σμύρνη” του Διονύση Γρηγοράτου

Συμμετοχή της χορωδίας του ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ σε τραγούδια της Σμύρνης και των Παραλίων Διεθνές Ωδειο Αθήνας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Ένα βιβλίο που διαβάζεται «απνευστί» Θέμα και τίτλος του βιβλίου: «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».

| Συγγραφείς: Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου Πανεπιστημιακοί καθηγητές. Εκδόσεις Πατάκη.

«….. Αν το ξεκινήσει κανείς, δεν το αφήνει από τα χέρια του, το βιβλίο τον συνεπαίρνει… … Το βιβλίο ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.

Να μας θυμίσει ότι, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, το Σχίσμα της θρησκευτικής διαφοράς συνεχίζει να γεννάει εκατέρωθεν απανθρωπία. Η πίστη γεννάει πολιτισμό, η ιδεολογικοποιημένη πίστη, στην κυριολεξία, γεννάει θάνατο…. (Χρήστος Γιανναράς- Καθημερινή)”.

Το κοινό της Ηλιούπολης θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους συγγραφείς αυτού του δοκιμίου και θα κατανοήσει με νηφαλιότητα, τι συνέβη το 1922!!! .

Την εκδήλωση θα την πλαισιώσει το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με χορούς των Παραλίων και της Κωνσταντινούπολης

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στην έκθεση ζωγραφικής μετέχουν οι πιο κάτω εικαστικοί:

– ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γεννήθηκε στη Χαλκίδα. ζεί και εργάζεται στην Ηλιούπολη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και Χαρακτική. Το 2013 τελείωσε και το ΑΤΕΙ Αθήνας, 2017 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στο φωτισμό στο ΕΑΠ. Συμμετείχε σε 70 ομαδικές και 8 ατομικές, εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα της κοσμούν το Δημαρχείο και κολυμβητήριο της Ηλιούπολης, το μουσείο Σαντορίνης κά. 2021: Απέσπασε το Osten Biennale Σκοπίων (Βραβείο Ελληνικής Αποστολής). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στον τομέα της Τέχνης και της εκπαίδευσης.

– ΝΩΝΤΑΣ ΡΕΝΤΖΗΣ: Γεννήθηκε το 1939 στον Δρυμώνα Τριχωνίδας και έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη δίνη της κοινής τραγικής μοίρας.Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην Ηλιούπολη Αττικής.Έλαβε μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του. “Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει σε μια προσπάθεια εξομολόγησης εκ βαθέων, έκφρασης και επικοινωνίας”. Έχει πραγματοποιήσει 19 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 250 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Δημόσιες Πινακοθήκες και Μουσεία εντός και εκτός της χώρας. Η UNESCO τον βράβευσε για την προσφορά του στην τέχνη.

– ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ: Γεννήθηκε στο Σαγρέ της Νάξου και υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου Πεζικού. Η ζωγραφική ήταν ένας δρόμος παράλληλος, όπως λέει ο ίδιος ήταν το άλλο μισό του χρόνου, που έφερνε την ισορροπία στην καθαρή σκέψη και δράση. Πάνω από 1000 έργα βρίσκονται σε Πινακοθήκες, Μουσεία, και ιδιωτικές συλλογές. Ο Μιχάλης Σοφικίτης έχει διοργανώσει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Κυκλαδιτών Ηλιούπολης, Πρόεδρος της Επιτροπής ΕιρήνηςΗλιούπολης. μέλος της ΚΕΘΑ

– ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΙΠΕΤΣΑ: Γεννήθηκε στην Αθήνα με σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση ΑΣΚΤ, Ζωγραφική και Χαρακτική και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρημάτων. Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως συντηρήτρια έργων τέχνης . Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις. Η αφορμή για την δημιουργία των έργων που αναφέρονται στην Μικρασιατική καταστροφή ήταν η συμμετοχή του παππού της Παναγιώτη Κολιπέτσα στην Μικρασιατική Εκστρατεία όπου τιμήθηκε με το αριστείο Ανδρείας .

– ΓΚΊΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε από την Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (2008) και παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης με τον Μάνο Στεφανίδη. Από το 2010-2014 σπούδασε στο εργαστήρι ζωγραφικής με καθηγητές τον Κ.Κατζουράκη και Γ.Τσακίρη της σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών · Θεσσαλονίκης. Από το 2016 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό «Πολιτισμική Διαχείριση» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πάτρας. Ενδιαφέρεται για την ζωγραφική και χαρακτική και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα

– ΚΑΙΤΗ ΤΣΑΒΑΡΗ: Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών επιχειρήσεων . Ιδρυτικό μέλος του τέως Εικαστικού Συλλόγου Σαλαμίνας, μέλος του | Ομίλου για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων και του Εικαστικού Συλλόγου Ιωάννης Σπηλιόπουλος ασχολήθηκε με τα εικαστικά από το 2000 . Έχει συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ιδρύματα και την Πινακοθήκη Χανίων. Όντας απόγονος, εκ μητρός, Μικρασιατών προσφύγων από τον Πόντο και βιώνοντας μέχρι την εφηβεία της το προσωπικό τους δράμα, αλλά και των υπολοίπων προσφύγων της περιοχής του Πειραιά. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή δημιούργησε έργα κυρίως χαρακτικά θέλοντας να εκφράσει μέσα από αυτά τα όσα δεινά που υπέστησαν οι πρόγονοι της. Θεωρώντας χρέος της να συνεχίσει να αγωνίζεται με όποιον τρόπο μπορεί για την δικαίωση τους .

Η Ιωνία είναι Ιδέα!!!

Οι ιδέες ζουν και εμπνέουν Αξίες και Ιδανικά!!!

ΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΠΙΚΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΩ
ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΛΟΥΖΙΩΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΠΩΤΗΣ
KOYTH EYTYXIA
ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΆ ΜΕΛΗ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΘΕΜΕΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
ΓΑΡΔΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΕΜ ΜΑΡΙΑ.

Γιατί οι άνθρωποι είναι σαν τις πατρίδες, πεθαίνουν μόνο αν τις Ξεχάσεις! Χρέος και Δέσμευση των Μελών του ΣυλλόγουΤο Εξ Ανατολών Φως να παραμείνει άσβεστο στις καρδιές μας!

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles