18.8 C
Iliopouli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

«Η Μωβ Ομπρέλα» και το «Είμαι Εδώ» με κοινό δελτίο τύπου.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Φεβρουάριος 2023

Η αυτόνομη ομάδα γυναικών στον Άλιμο «Η Μωβ Ομπρέλα» και η πρωτοβουλία «Είμαι ΕδώΗλιούπολη» δημιουργήθηκαν πρόσφατα «από τα κάτω» με αφορμή την εκδήλωση του Me Too στη χώρα μας με εμβρυουλκό την κρίση της πανδημίας του covid-19. Οι γυναικείες αυτές ομάδες δραστηριοποιούνται τοπικά και κινηματικά στον τομέα της υποστήριξης κοριτσιών, γυναικών, θηλυκοτήτων που ήρθαν και έρχονται αντιμέτωπες με την έμφυλη βία, όποια κι αν είναι η μορφή της. Ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική.

Η υποστήριξη που οι ομάδες αυτές παρέχουν έχει πολλές εκφάνσεις. Είναι ηθική, πρακτική, υλική. Είναι ακόμα και επιδραστική όσον αφορά το σπάσιμο των προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Δράσεις αφύπνισης, δράσεις αλληλεγγύης και δράσεις κατά του πατριαρχικού μισογυνισμού και της καλλιέργειας ενοχικών συνδρόμων από το κυρίαρχο κοινωνικό αφήγημα σε βάρος των γυναικών.

Στο πλαίσιο της δράσης τους οι δύο ομάδες παραπέμπουν κάθε άτομο που απευθύνεται σε αυτές σε κάθε δομή και θεσμό, εθνικό και αυτοδιοικητικό, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υποστήριξης όπως είναι το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Στη μέχρι σήμερα δραστηριοποίηση των δύο ομάδων, έχουν υπάρξει σημαντικές διαπιστώσεις που αποτελούν την αφορμή για τη διατύπωση αιτημάτων από κοινού στην ελληνική πολιτεία.

Το έλλειμμα ενεργοποίησης και δραστηριοποίησης των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) στους περισσότερους Δήμους του Τομέα της Νότιας Αθήνας σε συνάρτηση με το έλλειμμα Συμβουλευτικού Κέντρου σε όλη την γεωγραφική ακτίνα των Δήμων της περιφέρειας της Νότιας Αθήνας δημιουργούν ένα τεράστιο κενό που εμποδίζει δραματικά την προσβασιμότητα των γυναικών που θέλουν να λάβουν έμπρακτα υπηρεσίες υποστήριξης λόγω της έμφυλης βίας που υφίστανται. 

Οι δύο ομάδες απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδια αρχή και ΖΗΤΑΜΕ:

Α) την έμπρακτη -και όχι εικονική ή ανύπαρκτη- ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση της ΔΕΠΙΣ του κάθε Δήμου, όπως προβλέπεται υποχρεωτικά από τον Νόμο, και πρέπει να έχει ως σκοπό την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του εκάστοτε Δήμου, να εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, διατυπώνει προτάσεις και να εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Σε επίπεδο πολιτικών ισότητας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου (gendermainstreaming) σε όλες τις πολιτικές που εμπίπτουν στο φάσμα αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Β) την ίδρυση, σύσταση και λειτουργία Διαδημοτικού Συμβουλευτικού Κέντρου Τομέα Νότιας Αθήνας με έδρα ιδανικά σε κάποιον κεντρικό γεωγραφικά από τους Δήμους με υπολογισμό την εύκολη και οικονομική εξυπηρέτηση από τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με επίσημους και ανεπίσημους φορείς, με μεμονωμένα άτομα, πολίτες και δημότες, δημότισσες και πολίτισσες για να δοθεί τέλος στην πανδημία της έμφυλης βίας.

                Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ                                     ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

    Email: themovumbrella@gmail.com         Email:  eimaiedo.ilioupoli@gmail.com

      www.facebook.com/movomprela        

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles