18.5 C
Iliopouli
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Σήραγγα Ηλιούπολης σημαντικό έργο υποδομής στην περιοχή της Αττικής κόστους 450 εκ. ευρώ.

Η Σήραγγα Ηλιούπολης αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής στην περιοχή της Αττικής, το οποίο θα συνδέσει την Λεωφόρο Καρέα με το Ελληνικό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης θα αρχίζει κοντά στα στρατόπεδα Σακκέτα και θα τερματίζει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η τελική τοποθεσία της σήραγγας εξετάζεται με διάφορα σενάρια, δηλαδή σε ποιο σημείο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης θα καταλήξει, ανάλογα με την τεχνική λύση που θα επιλεγεί με βάση τις μελέτες που διεξάγονται. Όπου και να γίνει η σύνδεση της σήραγγας, θα περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στη συνέχεια του έργου, θα πραγματοποιηθεί η αναδιαμόρφωση όλων των κόμβων μέχρι την περιοχή του Ελληνικού.

Η σήραγγα θα έχει περίπου 3 χιλιόμετρα μήκος και θα αποτελείται από δύο ξεχωριστούς κλάδους, έναν για κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Θα περιλαμβάνει τρεις λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο του έργου θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, καθώς και η τεχνολογία BIM, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 450-500 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Οι μελέτες για το έργο διεξάγονται από δύο ανεξάρτητες ομάδες, τη Lamda Development και το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ, και η πρόοδός τους συμβάλλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Οι μελέτες της Lamda Development αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες της Σήραγγας Ηλιούπολης από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ θεωρούνται προχωρημένες και καλά προετοιμασμένες.

Οι τρεις κύριες πτυχές σχετικά με την ολοκλήρωση του “ελεύθερου” δακτυλίου στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας:

  1. Δημιουργία ελεύθερων από φανάρια αξόνων: Με τη σύνδεση του Κηφισού, της Αττικής Οδού, της Σήραγγας Ηλιούπολης και της ανισόπεδης Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δημιουργείται ένα δίκτυο ελεύθερων από φανάρια αξόνων στην Αθήνα. Αυτό το δίκτυο εξυπηρετεί τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις τόσο από βόρειο προς νότιο όσο και από ανατολή προς δύση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μετακινούνται γρήγορα από μια περιοχή στην άλλη, ακόμα και αν η απόσταση εντός της πόλης θεωρείται μακρινή.
  2. Σύνδεση των νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο: Με τη Σήραγγα Ηλιούπολης, πραγματοποιείται γρήγορη σύνδεση των νοτίων προαστίων με την περιοχή των Μεσογείων και, φυσικά, με το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτή η σύνδεση μειώνει σημαντικά τον χρόνο μετακίνησης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους. Επιπλέον, ανακουφίζεται η κυκλοφοριακή κατάσταση στον άξονα της Βάρης-Κορωπίου.
  3. Πρόσβαση στον πόλο του Ελληνικού: Η ολοκλήρωση της Σήραγγας Ηλιούπολης επιτρέπει επίσης την πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση στον πόλο του Ελληνικού, ο οποίος προβλέπεται να έχει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Η σύνδεση του Καρέα με το Ελληνικό αναμένεται να γίνεται σε περίπου 10 λεπτά μέσω της Σήραγγας Ηλιούπολης. Αυτή η βελτίωση στην πρόσβαση θα διευκολύνει την κίνηση προς τον χώρο της επένδυσης του Ελληνικού.

Συνολικά, αυτά τα έργα υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την κυκλοφοριακή κατάσταση στην Αθήνα και να επιτρέψουν στους κατοίκους και επισκέπτες να μετακινούνται πιο άνετα και γρήγορα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles