18.3 C
Iliopouli
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Παρουσιάστηκε στη Λευκάδα το Λεύκωμα «Λευκάδα – αβασίλευτη στο πέλαο δόξα» του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης

Παρουσίαση του φωτο – ιστορικού Λευκώματος με τίτλο «Λευκάδα – αβασίλευτη στο πέλαο δόξα» του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη» έγινε το βράδυ της Τρίτης 8 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στην πόλη της Λευκάδας.

Το λεύκωμα πραγματεύεται την ιστορία και την παρουσία των πρώτων Λευκαδίων στην Ηλιούπολη και τους γύρω Δήμους από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα, όταν κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους αναγκάστηκαν να αναζητήσουν μία καλύτερη μοίρα στο χωνευτήρι της πρωτεύουσας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσουν τον τόπο της καταγωγής τους και διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Το 1976, ίδρυσαν τον σύλλογό τους, με την επωνυμία Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη», ο οποίος μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει μια πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Το λεύκωμα ήταν μία ιδέα του επί πολλά χρόνια προέδρου του συλλόγου κ. Βαγγέλη Γεωργάκη που υλοποίησε το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Φουρλάνου με την καθοριστική βοήθεια της κ. Νίκη Αραμπατζή, προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η οποία αντλεί την καταγωγή της από την πλευρά της μάνας της από τους Καρυώτες Λευκάδας.

Η έρευνα, η αναζήτηση πληροφοριών, η σύνταξη των κειμένων και η διαχείριση του υλικού για την δημιουργία του Λευκώματος έγινε από την κ. Άννα Ροντογιάννη, φιλόλογο, επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου και υπεύθυνη για την σύνταξη και την έκδοση της εφημερίδας «Λευκαδίτικη Πνοή» την οποία εξέδιδε παλιότερα ο Σύλλογος, και νυν γενική γραμματέας του Συλλόγου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η κ. Μαριλένα Καραγιάννη – Γεωργάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Από τα φύλλα της εφημερίδας «Λευκαδίτικη Πνοή» αντλήθηκε το ιστορικό υλικό του Λευκώματος.

Μετά το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες του προέδρου του Συλλόγου, κ. Γιάννη Φουρλάνου, κλήθηκαν στο βήμα και απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Αθανάσιος Καββαδάς, βουλευτής Λευκάδας, ο κ. Ανδρέας Κτενάς, Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, ο κ. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας, ο κ. Κώστας Δρακονταειδής, πρώην Δήμαρχος Λευκάδας, και η κ. Νίκη Αραμπατζή, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος μίλησαν η Άννα Ροντογιάννη, η Ειρήνη Βονιτσάνου και ο π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας.

Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η μαντολινάτα του Συλλόγου με τους μουσικούς Πέτρο Μήτσου και Κωνσταντίνο και Ελένη Φουρλάνου.

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles