20.7 C
Iliopouli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Google news   Ακολουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» ο Δεκαπενταύγουστος, είναι αφιερωμένος στην Παναγία και εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και στην Ηλιούπολη.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού», ο Δεκαπενταύγουστος, είναι αφιερωμένος στην Παναγία, και εορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Για τους Έλληνες η γιορτή της Παναγίας έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους, έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.

Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα των Δεκαπενταύγουστο του 1940, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγιά των ξεριζωμένων Ποντίων . «Η Παναγία Σουμελά» κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής, η οποία βρίσκεται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Στην Ηλιούπολη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπως  κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την παραμονή της εορτής της Παναγίας πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας παρουσία κληρικών από όμορες ενορίες, των αρχών της Πόλεως και πλήθους πιστών.

Related Articles

Google news   Ακοουθήστε το cityofilioupolis.gr στο Google News για να μαθαίνετε τα νέα της Ηλιούπολης

Stay Connected

5,110ΥποστηρικτέςΚάντε Like
224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Latest Articles